Головна
Промисловий холод
Компресори і компресорно-конденсаторні агрегати, системи центрального холоду для супермаркетів Компресори і компресорно-конденсаторні агрегати, системи центрального холоду для супермаркетів Торговельне холодильне обладнання для магазинів та супермаркетів Швидкоморозильні апарати і тунелі Чилери, Градірні, Теплообмінники Льодогенератори Холодильні камери, холодильно-морозильні склади Комплексне оснащення та кліматичні камери Кліматичні камери дозрівання ковбас і сирів Кліматичні камери дозрівання фруктів і овочів Камери для зберігання плодоовочевої продукції в регульованій атмосфері Комплексне оснащення підприємств м’ясомолочної промисловості, та підприємств з виробництва рослинної олії Комплексне оснащення супермаркетів та закладів громадського харчування Комплексне оснащення сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств
ВЕНТИЛЯЦІЇ ТА КОНДИЦІОНУВАННЯ
АВТО ХОЛОД
СЕРВІС
Контакти

Зберігання овочів і фруктів, плодів у регульованому середовищі

Підтримка і поліпшення якості зібраного врожаю стає все більш актуальною і важливою задачею. Потреба ринку в наявності свіжих фруктів і овочів відмінної якості постійно зростає.

Що таке регульована атмосфера?

Зберігання в регульованому атмосфері є технологією, яка дозволяє значно збільшити тривалість зберігання продукції і зберегти її якість. Термін «регульована атмосфера (РА)» (controlled atmosphere CA) є більш точним і правильним по відношенню до поширеного раніше терміну «регульована газове середовище» (РГС).

Суть технології зберігання в РГС полягає у створенні середовища зберігання з певними характеристиками, які враховують:

  • температурний режим зберігання;
  • відносну вологість повітря;
  • склад атмосфери в камері схову, зокрема, вміст у ній кисню і вуглекислого газу.

Вміст кисню в звичайній атмосфері становить близько 21%, азоту 78%, вуглекислого газу 0,03%. Плоди, поміщені в замкнуту середу, завдяки природному дихальному обміну змінюють парціальний тиск СО2 і кисню в навколишній атмосфері. У міру зберігання плодів кількість кисню в атмосфері знижується і, відповідно, знижується його парціальний тиск. У зв'язку з цим дихання плодів сповільнюється. Концентрація СО2 при цьому зростає. На продовження термінів зберігання продукції можуть впливати різні комбінації вмісту кисню і СО2.

Зниження вмісту кисню при зберіганні фруктів, овочів і квітів впливає на наступні фактори:

  • зниження інтенсивності дихання;
  • зменшення окислення;
  • уповільнення дозрівання;
  • збільшення тривалості зберігання;
  • затримка розпаду хлорофілу;
  • зниження ступеня утворення етилену;
  • зміна жирового і кислотного синтезу;
  • зменшення ступеня руйнування розчинних пектинів;
  • утворення небажаних запахів;
  • зміна структури тканин;
  • розвиток фізіологічних хвороб.

Відповідно, підвищений вміст СО2 впливає на:

  • уповільнення синтетичних реакцій в клімактеричний період;
  • затримку початку дозрівання;
  • гальмування деяких ферментативних реакцій;
  • зниження утворення деяких органічних летких сполук;
  • зміна процесів метаболізму органічних кислот;
  • зменшення ступеня розпаду пектинових утворень;
  • затримку розпаду хлорофілу;
  • утворення смаку і аромату;
  • розвиток фізіологічних хвороб;
  • зниження грибкових утворень;
  • пригамування впливу етилену;
  • зміни у змісті цукру (картопля);
  • затримку розвитку після збору врожаю;
  • збереження м'якості;
  • зменшення рівня зміни кольору.

Переваги регульованої атмосфери

У регульованою атмосфері, в порівнянні зі зберіганням у звичайному повітряному середовищі, краще зберігається якість плодів, довше зберігається зелене забарвлення, сповільнюються гідролітичні процеси розпаду протопектину (плоди довше залишаються твердими). СО2 і кисень впливають також на біосинтез етилену в плодах і його біологічну дію на процеси дозрівання

На тривалість зберігання впливають такі фактори, як:

  • вид продукції;
  • сорт продукції;
  • концентрація газів в камері;
  • температура продукту;
  • ступінь зрілості продукту під час збору врожаю;
  • умови вирощування;
  • присутність етилену в камері.

Широке поширення останнім часом набула технологія зберігання з ультранизьким вмістом кисню ULO (Ultra Low Oxygen). Встановлено, що при низькокислородному зберіганні (вміст кисню в камері менше 1-1,5%, вміст СО2 0-2%) краще зберігаються твердість, свіжість, кислотність плодів, знижується або повністю усувається можливість ураження засмагою.

Для деяких плодів з успіхом застосовується традиційна технологія (Traditional Controlled Atmosphere) з вмістом кисню 3-4%, вуглекислого газу 3-5%. Існує також технологія шокової обробки вуглекислим газом (CO2 shock treatment), коли перед початком зберігання плоди піддаються протягом певного часу впливу атмосфери з підвищеним (до 30%) вмістом СО2. Така обробка сприяє затримці дозрівання, зберігає свіжість, уповільнює процеси гниття, зменшує утворення засмаги.

Зберігання в РГС можна застосовувати для різних типів фруктів, овочів, квітів. При цьому умови зберігання завжди краще, ніж в звичайному середовищі. Іноді РГС не застосовується через те, що тривалість зберігання дуже мала в порівнянні з періодом комерціалізації.

Компанія «Реал-сервіс» здійснює комплекс робіт:

  • Розробка технічного завдання на створення нових і реконструкцію наявних холодильних камер і складів;
  • Розрахунок і проектування систем холодопостачання, вентиляції, електропостачання, автоматизації;
  • Будівельно-монтажні роботи;
  • Оснащення камер сертифікованим холодильним і технологічним обладнанням;
  • Монтаж і пуско-налагоджувальні роботи холодильного та технологічного обладнання.
У вас є питання? Зв'яжіться з нами зручним способом ЗВ'ЯЗАТИСЯ З НАМИ Дзвінок менеджера
У вас є питання? Зв'яжіться з нами за телефонами: +38 050 48 88 419 +38 067 52 08 556 ЗВ'ЯЗАТИСЯ З НАМИ
Залишились питання? Залиште Ваш номер телефону і наш менеджер зателефонує Вам.